czwartek, 24 marca 2016

Złota rosa z pierniczkami

Składniki:

3/4 kostki margaryny palmy
4 łyżki cukru
3 żółtka
2 szklanki maki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
starta skórka z cytryny

masa serowa

1 kg sera z wiaderka
2 budynie waniliowe
1 szklanka oleju rzepakowego
2 szklanki mleka
5 jajek
3/4 szklanki cukru
sok z cytryny
3 białka
2 łyżki cukru
250 g pierników w czekoladzie

Wykonanie:

Z margaryny,cukru, żółtek, mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia oraz startej skórki cytryny (uprzednio sparzonej )zagnieść ciasto rozwałkowujemy, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Do miski wbijamy całe jajka dodajemy olej, mleko, cukier wszystko miksujemy mikserem około 15 minut. Nie przerywając miksowania dodajemy po 2 łyżki sera uprzednio roztrzepanego mikserem z dodatkiem budyniu na koniec dodajemy sok z cytryny chwilę jeszcze miksujemy. Tak przygotowaną masę serową dzielimy na dwie części, wylewamy na ciasto układamy pierniczki, zalewamy drugą częścią masy serowej. Z trzech białek i cukru ubijamy sztywną pianę wykładamy na masę serową. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 C około 45- 50 minut. W trakcie pieczenia przykrywamy ciasto papierem aby białka zbyt mocno się nie przypaliły. Ciasto zostawiamy w piekarniku do wystygnięcia.


Smacznego :)