Składniki:
3/4 szklanki oleju
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki cukru
2 łyżki kakao
1 1/2 szklanki mąki tortowej
4 jajka
2 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
masa
250 g masła roślinnego
200 g serka homogenizowanego śmietankowy
1 cukier wanilinowy
3 łyżki cukru pudru
słoiczek wiśni drylowanych
Wykonanie:
Olej, wodę, cukier, kakao gotujemy w rondelku, odstawiamy do przestudzenia. Białka ubijamy na sztywną pianę razem z cukrem, dodajemy żółtka, przestudzoną polewę i delikatnie mieszając wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Ciasto wykładamy do foremek silikonowych do 3/4 wysokości foremki.Ustawiamy babeczki na blaszce wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 C pieczemy około 15 -20 minut. Masło roślinne ucieramy razem z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Gdy masa będzie puszysta dodajemy po łyżeczce serka homogenizowanego nie przerywając ubijania. W upieczonych oraz przestudzonych babeczkach robimy dołek wybierając łyżeczką środek ciasta napełniamy masą serową. Dekorujemy wydrylowanymi wiśniami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz