Składniki:
6-8 białek
1 szklanka mąki tortowej
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki suchego maku mielonego
1/2 szklanka mielonych orzechów
1 mały proszek do pieczenia
1 limonka
tłuszcz do smarowania formy
1 łyżka bułki tartej
lukier
2 łyżki cukru pudru
1 białko
sok z limonki
Wykonanie:
Ubijamy białka z cukrem (jedno białko zostawiamy do lukru) na sztywną pianę. Do ubitej piany wsypujemy porcjami wymieszaną mąkę z makiem i orzechami oraz proszkiem do pieczenia, bardzo delikatnie mieszamy aby wszystkie składniki połączyć ze sobą, na koniec wsypujemy startą skórkę z limonki. Ciasto wykładamy do formy keksowej, wysmarowanej tłuszczem i posypaną bułką tartą. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach C około 45 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczoną babkę wykładamy na duży talerz do przestudzenia. Białko ubijamy na sztywną pianę razem z cukrem pudrem, dodajemy sok z limonki. Dekorujemy wystudzoną babkę lukrem oraz startą skórką z limonki.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz