sobota, 23 kwietnia 2016

Babka makowo-orzechowa z białek

Dla wielbicieli suchych ciast nasza propozycja, babka makowa, doskonała alternatywa na wykorzystanie białek jeśli nam zostają, a tak się przecież zdarza, babka się zawsze udaje, doskonale smakuje, można lukrować, polewać czekoladą i z apetytem się częstować!

Składniki:

6-8 białek
1 szklanka mąki tortowej
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki suchego  maku mielonego
1/2 szklanka mielonych orzechów
1 mały proszek do pieczenia
1 limonka
tłuszcz do smarowania formy
1 łyżka bułki tartej

lukier
2 łyżki cukru pudru
1 białko
sok z limonki

Wykonanie:

Ubijamy białka z cukrem (jedno białko zostawiamy do lukru) na sztywną pianę. Do ubitej piany wsypujemy porcjami wymieszaną mąkę z makiem i orzechami oraz proszkiem do pieczenia, bardzo delikatnie mieszamy aby wszystkie składniki połączyć ze sobą, na koniec wsypujemy startą skórkę z limonki. Ciasto wykładamy do formy keksowej, wysmarowanej tłuszczem i posypaną bułką tartą. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach C około 45 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczoną babkę wykładamy na duży talerz do przestudzenia. Białko ubijamy na sztywną pianę razem z cukrem pudrem, dodajemy sok z limonki. Dekorujemy wystudzoną babkę lukrem oraz startą skórką z limonki.






Smacznego :)