6 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa
2 kg jabłek
1 galaretka cytrynowa
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
1 śmietana 30%
2 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodajemy cukier. Gdy masa będzie ubita dodajemy po jednym żółtku nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, bardzo delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach C około 25 -30 minut. Upieczony biszkopt odstawiamy do przestygnięcia. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w plastry lub kostkę. Przekładamy do rondla wsypujemy cukier i podparować na wolnym ogniu przez kilka minut na koniec wsypujemy galaretkę, cynamon mieszamy. Gorące jabłka wykładamy na dolną część przekrojonego biszkoptu, przykrywamy drugą częścią ciasta. Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem, dekorujemy górną część ciasta.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz