środa, 20 kwietnia 2016

Jabłecznik na biszkopcie

Składniki:

6 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

masa 

2 kg jabłek
1 galaretka cytrynowa
1/2 szklanki cukru
1/2  łyżeczki cynamonu
1 śmietana 30%
2 łyżki cukru pudru


Wykonanie:

Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodajemy cukier. Gdy masa będzie ubita dodajemy po jednym żółtku nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, bardzo delikatnie mieszamy.  Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach C około 25 -30 minut.  Upieczony biszkopt odstawiamy do przestygnięcia. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w plastry lub kostkę. Przekładamy  do rondla wsypujemy cukier i podparować na wolnym ogniu przez kilka minut na koniec wsypujemy galaretkę, cynamon mieszamy. Gorące jabłka wykładamy na dolną część przekrojonego biszkoptu, przykrywamy drugą częścią ciasta.  Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem, dekorujemy górną część ciasta.


Smacznego :)