sobota, 16 kwietnia 2016

Nie zapomniana W-Z- ka

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
1 szklanka cukru
3 łyżki dżemu
1 łyżka kakao
1 szklanka mleka
1 łyżka sody
250 dag masła roślinnego

masa

250 dag masła roślinnego
4 łyżki cukru pudru
1 cukier wanilinowy
1 szklanka maślanki


Wykonanie:

Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na puszystą masę.  Mąkę mieszamy z sodą i kakaem, dodajemy do utartej masy jajecznej  na przemian z mlekiem, na koniec dodajemy dżem. Wykładamy ciasto na blaszkę ,wyłożona papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopniach C  około 50 minut (do tzw. suchego patyczka). Upieczone ciasto wystawiamy do przestudzenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym na puszystą masę. Na koniec ucierania dodajemy stopniowo po łyżce maślanki. Przestudzone ciasto przekrawamy na pół z górnej części ciasta z ścinamy pół centymetrową warstwę, kruszymy i wstawiamy do piekarnika na parę minut do przesuszenia. Z utartego kremu odkładamy trzy łyżki, resztę kremu wykładamy na dolną część ciasta przykrywamy drugą połową, wierzch ciasta smarujemy odłożoną masą kremową i posypujemy podsuszonym ciastem lekko przygniatając dłonią. Ciasto odstawić w chłodne miejsce.


Smacznego :)