sobota, 2 kwietnia 2016

Puszysta Hrabina

Składniki:

ciasto jasne

6 białek
1 łyżka octu
1/3 szklanki oleju
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki ziemniaczanej


ciasto ciemne

2 całe jajka
6 żółtek
3/4 szklanki cukru
4 łyżki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1/3 szklanki oleju



masa budyniowa

1/2 litra mleka
2 budynie śmietankowe
4 łyżki cukru
1 kostka masła lub margaryny
3 łyżki kawy cappuccino dowolnym smaku


ponadto

1 opakowanie biszkoptów
200 ml mocnej kawy
2 galaretki
cukier puder do dekoracji


Wykonanie:

Ciasto jasne

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i ubijamy dalej, następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, ocet, olej. Delikatnie mieszamy wszystkie składniki.

Ciasto ciemne
Jajka ubijamy z żółtkami i cukrem na puszystą pianę. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao, olej. Dokładnie wszystko miksujemy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wykładamy na przemian jasne ciasto następnie ciasto ciemne delikatnie mieszamy widelcem. Pieczemy 30 minut w nagrzanym piekarniku w 180 C.Upieczone ciasto odstawiamy do przestygnięcia. 

Gotujemy budyń według przepisu na opakowaniu, studzimy, ucieramy z masłem na puszystą masę, pod koniec ucierania dodajemy kawę cappuccino. Galaretki rozpuszczamy w 3/4 litra przegotowanej wodzie odstawiamy do stężenia. Ciasto przekrawamy na dwie części, wykładamy na spód ciasta połowę masy budyniowej, na nią biszkopty nasączone w kawie. Następnie resztę masy, zalewamy tężące galaretki, przykrywamy drugą połowę ciasta. Dekorujemy cukrem pudrem schładzamy w lodówce ok 4-5 godzin.




Smacznego :)