Składniki:
1 kg schabu
2 jajka
4 łyżki mielonego siemienia
pęczek świeżej kolendry
1 łyżeczka mielonej papryki
sól i pieprz świeżo mielony
Wykonanie:
Schab myjemy, kroimy w plastry 1 cm, przyprawiamy papryką, solą, pieprzem oraz posiekaną świeżą kolendrą, odstawiamy na 1 godzinę w chłodne miejsce. Oddzielamy białka od żółtek (żółtka wykorzystać do dowolnego ciasta). Kotlety obtaczamy w ubitych na sztywną pianę białkach, następnie w mielonym lnie. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 C około 20 minut. Po 10 min pieczenia obrócić kotlety na drugą stronę aby równomiernie się zrumieniły i nabrały chrupkości z obu stron. Podajemy jako przystawkę lub danie główne do obiadu
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz