środa, 27 kwietnia 2016

Truskawkowe ciasto

Składniki:

1 jajko
2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
3 łyżki dżemu truskawkowego
1 1/2 łyżki kakao
1 łyżeczka sody
1 cytryna

Wykonanie:

Do miski wlewamy mleko, olej, wbijamy jajko, dodajemy dżem oraz cukier, mieszamy  drewnianą łyżką.Wsypujemy mąkę wymieszaną z kakaem i sodą. Dokładnie wszystko połączyć ze sobą. Na koniec dodajemy do ciasta startą skórkę z uprzednio sparzonej i umytej cytryny. Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp.180 stopni C ok.  45- 50 minut. Po upieczeniu odstawiamy do przestudzenia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.



Smacznego :)