sobota, 14 maja 2016

Bakaliowa kostka

Z posmakiem piernika, słodkie, lepkie, wilgotne ciasto z dużą ilością rozmaitych bakalii, dla miłośników pierników i keksów, to doskonałe ciasto...

Składniki:

25 dkg mąki orkiszowej lub pszennej
2 łyżeczki proszku dopieczenia
3/4 szklanki cukru
szczypta soli
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1/2 łyżeczki cynamonu
100 ml oleju
2 jajka
30 dkg dyni lub 2 duże banany
10 dkg rodzynek
5 dkg orzechów włoskich
5 dkg migdałów łuskanych
20 dkg dżemu morelowego dp posmarowania
5 dkg płatków do posypania (mogą być uprażone na suchej patelni)

Wykonanie:

Rodzynki zalać wrzątkiem, odstawić. Dynię obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami (obrane banany rozgnieść widelcem). Posiekać migdały i orzechy.
Przesiać mąkę do miski, dodać proszek do pieczenia  i sól. Następnie cukier, przyprawę do piernika, cynamon, posiekane migdały i orzechy, dolać olej, wybić jajka, dynię lub banany i osączone rodzynki.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem lub folią aluminiową. Wylewamy ciasto i równamy starannie powierzchnię i lekko nacinamy kostki wzdłuż i w poprzek nożem.
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180  st.C. Pieczemy 35-40 minut, do suchego patyczka . Ciepły placek smarujemy dżemem morelowym i posypujemy (oklejamy)uprażonymi płatkami migdałowymi.


Smacznego:)