Składniki:
galaretki po 1 opakowaniu:
agrestowa, cytrynowa, niebieska, truskawkowa, bursztynowa (propozycja)
można inne wg uznania
jogurt naturalny grecki 1 litr
mleko 0,5 szklanki
żelatyna 50 g (torebka)
cukier puder do smaku
Wykonanie:
Galaretki przyrządzić wg przepisu na opakowaniu (ja rozpuszczam w dwóch szklankach gorącej wody) najlepiej na noc do stężenia, w płaskich naczyniach. Foremkę keksówkę wyłożyć folią spożywczą. Pokroić galaretki w kostkę. Jogurt dosłodzić cukrem do smaku. Żelatynę zalać zimnym mlekiem do spęcznienia, następnie podgrzać w kąpieli wodnej do stanu całkowicie płynnej konsystencji, połączyć z jogurtem, teraz należy szybko wylewać warstwę jogurtu, rozrzucić warstwę różnokolorowych kostek galaretkowych, znów warstwa jogurtu, galaretek i znów kolejna warstwa.
Z tej porcji uzyskamy trzy warstwy w dość dużej foremce. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Przy wyjmowaniu pomagać sobie folią spożywczą, którą w tym celu wyścielone było dno z zapasem folii aż ponad brzegi. Można wylewać w silikonowe foremki, wówczas wylewa się bezpośrednio do foremki.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz