1 opakowanie mix sałat,jak również można zastąpić rukolą
4 średnie buraki
1 małe opakowanie sera feta
2 łyżki pestek słonecznika
2 łyżki oleju z porażanych orzechów włoskich
sól i pieprz świeżo mielony
sos
4 łyżki oleju z prażonych orzechów wołoskich
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka soku z cytryny
2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Buraki myjemy pod bieżącą wodą, obieramy i pokroimy w bardzo cieniutkie plastry. Skrapiamy olejem przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Plastry buraków układamy na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 C około 30 minut. Na patelni podprażamy nasiona słoneczniku, odstawiamy do przestygnięcia. Mix sałat przepłukujemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym. Sałatę przekładamy do dużej miski układamy upieczone buraki, pokrojony w kostkę ser feta oraz podprażony słonecznik. Olej miód, musztardę, sok z cytryny oraz przeciśnięty przez praskę czosnek połączyć ze sobą, przyprawiamy solą i pieprzem. Przygotowanym sosem polewamy sałatę delikatnie wymieszać. Podajemy jako przystawkę do mięs.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz