środa, 25 maja 2016

Sałatka z pieczonych buraków Hani

Składniki:

1 opakowanie mix  sałat,jak również można zastąpić rukolą
4 średnie buraki
1 małe opakowanie sera feta
2 łyżki pestek słonecznika
2 łyżki oleju z porażanych  orzechów włoskich
sól i pieprz świeżo mielony

sos

4 łyżki oleju z prażonych orzechów wołoskich
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka musztardy
 1 łyżeczka soku z cytryny
2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Buraki myjemy pod bieżącą wodą, obieramy i pokroimy w bardzo cieniutkie plastry. Skrapiamy olejem przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Plastry buraków układamy na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 C około 30 minut. Na patelni podprażamy nasiona słoneczniku, odstawiamy do przestygnięcia. Mix sałat przepłukujemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym. Sałatę przekładamy do dużej miski układamy upieczone buraki, pokrojony w kostkę ser feta oraz podprażony słonecznik. Olej miód, musztardę, sok z cytryny oraz przeciśnięty przez praskę czosnek połączyć ze sobą, przyprawiamy solą i pieprzem. Przygotowanym sosem polewamy sałatę delikatnie wymieszać. Podajemy jako przystawkę do mięs.



Smacznego :)