środa, 11 maja 2016

Schab długo dojrzewający

Składniki:

1 kg schabu bez kości
1/2 szklanki cukru
1/3 szklanki soli kamiennej
1 łyżeczka soli peklowej
po szczypcie dowolnych, ulubionych  ziół
2 listki laurowe
2 ząbki czosnku  
1 cienka podkolanówka

Wykonanie:

Schab myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, otaczamy w cukrze, przekładamy do miski przykrywamy, wstawiamy do lodówki na 1 dzień. Na drugi dzień mięso obracamy, zostawiamy na kolejny dzień. Trzeciego dnia schab wyjmujemy, myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym, otaczamy w soli kamiennej, wymieszaną z solą peklową. Mięso przekładamy do miski przykrywamy, wstawiamy do lodówki. Następnego dnia mięso obracamy. Piątego dnia mięso ponownie obmywamy pod bieżącą wodą, osuszamy, otaczamy wymieszanymi ziołami, obkładamy pokrojonym w cieniutkie plasterki czosnkiem oraz pokruszonymi listkami laurowymi. Schab wkładamy w podkolanówkę aby zioła przylegały do siebie, wstawiamy do lodówki na minimum 3-4 tygodnie.



Smacznego :)