sobota, 21 maja 2016

Śledzie z kapustą Joli

Oto proszę, rewelacyjna potrawa ze śledziem w roli głównej, bardzo ładnie się na stole prezentuje, nie mówiąc o doskonałym smaku, dla miłośników śledzi tę przekąskę polecamy!

Składniki:

5 płatów śledzi matjas
około 1 kg kiszonej kapusty
2 szt. marchewki
papryka czerwona (można użyć wszystkich kolorów papryk, co zwiększy efektowność tego dania)
1 duże jabłko
por
sól, pieprz, cukier
majonez

Wykonanie:

Kapustę kiszoną pokroić jeszcze na drobniej, paprykę, jabłko pokroić w kostkę, marchewkę starkować na jarzynowej tarce, por pokroić w półplasterki, doprawić pieprzem i cukrem (ja lubię słodkawy smak, więc sypię ok. pół szklanki cukru - rzecz gustu), dołożyć majonez, wszystko dobrze przemieszać.
Wymoczone, osączone filety śledziowe układać na deseczce, nakładać surówkę i zwijać w rolmopsy. Spinać wykałaczką. Na półmisku wyłożyć część surówki na to ustawiać rolmopsy, jak na zdjęciu widać, udekorować paseczkami z pora związanymi w kokardki, można użyć szczypiorku do dekoracji.