Składniki:
(Na porcję w blaszce prostokątnej 18x24 cm)
1/2 kg mąki
1 kostka masła roślinnego (ja daję masło)
1/2 kostki smalcu
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki świeżych listków tymianku
2 jaja
3 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
350 g twarożku kremowego (ja używam President 350 g)
4 jaja
450 g szpinaku - mrożony w brykiecie
1 duża cebula
10 dkg boczku (ja daję skwarki, mam zawsze po wytopieniu słoninki na smalec)
10 szt pomidorków koktajlowych lub dwa duże
sól pieprz wg uznania, czosnek
Wykonanie:
Przygotowujemy ciasto na tartę, tak jak na kruche ciasto - zrobić kruszonkę z zimnych tłuszczy i mąki, dodać jajka i zimną wodę, powinno się ładnie zlepić w kulę i mieć plastyczną konsystencję. Włożyć w woreczek foliowy, wstawić do zamrażalnika lub na półkę w lodówce.
W tym czasie przygotować nadzienie - pokroić cebule w kostkę, boczek w kostkę zeszklić na patelni, dodać szpinak mrożony, wszystko podsmażać dopóty dopóki szpinak nie odparuje wody, mieszać co jakiś czas.
W miseczce trzepaczką wymieszać jajka i twaróg na jednolitą masę, wyjąć ciasto z lodówki, wywałkować cienki prostokąt mniej więcej rozmiarów blaszki, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, łącznie z bokami, przełożyć na wałku płat ciasta, uzupełnić pacami, wylepić dokładnie dno, można zrobić rant. Część ciasta zostawić na paseczki na kratkę wierzchnią na tarcie.
Spód po nakłuwać widelcem , wstawić, podpiec 10 min. Na podpieczony spód wylać masę serowo - szpinakową, Na wierzchu ułożyć ratkę z ciasta, między kratkę położyć pokrojone w plastry pomidory. Wstawić do piekarnika na 30-45 min.
Podawać na gorąco lub na zimno
Ps. Polecamy dip czosnkowo-pomidorowy, wtedy do szpinaku nie dodawać czosnku.
Wówczas kto lubi, polewa sobie dipem swój kawałek tarty, świetnie razem smakuje, zapewniamy!
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz