Składniki:
6 jaj
1 szklanka oleju rzepakowego
1 1/2 szklanki cukru
2 szklanki mąki tortowej
1 mały proszek do pieczenia
1 cytryna
2 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Do miski wbijamy 5 jaj z jednego jajka oddzielamy białko, żółtko przekładamy do miski z jajami, dodajemy olej, cukier, wszystko miksujemy przez 20 minut. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, wsypujemy do zmiksowanej masy. Sparzamy cytrynę wrzącą wodą, trzemy na tarce, dodajemy do ciasta oraz wyciśnięty sok z cytryny (zostawiamy 1 łyżkę soku do białka ). Przez kilka minut jeszcze wyrabiamy ciasto.Ciasto nakładamy do silikonowych foremek pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach C około 20 minut. Białko ubijamy razem z cukrem pudrem dodajemy łyżkę soku z cytryny. Lukrem dekorujemy przestudzone babeczki posypując kolorową posypką.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz