3 szklanki maki tortowej
1 margaryna palma
1 szklanka cukru
1 jajko
3 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 1/2 proszku do pieczenia
2 budynie śmietankowe
3 szklanki mleka
1 łyżka masła
600 g rabarbaru
cukier puder do posypania ciasta
Wykonanie:
Na stolnicy przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, jajko, żółtka, 3/4 szklanki cukru, margarynę, oraz śmietanę. Zagniatamy ciasto, odkrawamy 1/4 część ciasta, zawijamy w folię, chowamy do zamrażarki na 1 godz. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Rabarbar oczyszczamy, kroimy w kawałki, rozkładamy równomiernie na ciasto. Do rondelka wlewamy 2,5 szklanki mleka, w pozostałym mleku rozrabiamy budyń z cukrem. Gotujemy budyń pod koniec gotowania dodajemy masło, gorący budyń wykładamy na rabarbar. Na wierzch trzemy zamrożone ciasto.Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 C pieczemy 45 min. Po upieczeniu posypujemy obficie cukrem pudrem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz