środa, 22 czerwca 2016

Kruche ciasteczka korzenne

Wszyscy lubimy do kawy takie ciasteczka, polecamy piec takie, są o wiele zdrowsze pieczone w domu niż te kupowane, na poobiedni, niedzielny podwieczorek są wyśmienite, a zaletą ich jest fakt, że można je dłużej przechowywać w pojemniku i nic nie tracą na smaku....

Składniki:

3 szklanki mąki tortowej
1 kostka margaryny palmy
1/2 kostki smalcu
1/2 szklanki cukru
2 żółtka 
1 jajko
1 łyżka przyprawy korzennej
1 łyżka soku z cytryny
polewa czekoladowa do dekoracji


Wykonanie:

Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na kilka porcji. Z każdej rozwałkowujemy placek grubości 0,5 cm, wyciskamy okrągłą foremką ciasteczka (można wyciskać dowolnym wzorem foremek ). Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 10 minut w nagrzanym piekarniku w 200 stopniach C.  Po upieczeniu dekorujemy polewą czekoladową lub posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.




 Smacznego :)