Składniki:
3 szklanki mąki tortowej
1 kostka margaryny palmy
1/2 kostki smalcu
1/2 szklanki cukru
2 żółtka
1 jajko
1 łyżka przyprawy korzennej
1 mały proszek do pieczenia
1 łyżka soku z cytryny
polewa czekoladowa do dekoracji
Wykonanie:
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na kilka porcji. Z każdej rozwałkowujemy placek grubości 0,5 cm, wyciskamy okrągłą foremką ciasteczka (można wyciskać dowolnym wzorem foremek ). Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 10 minut w nagrzanym piekarniku w 200 stopniach C. Po upieczeniu dekorujemy polewą czekoladową.Również można posypać cukrem pudrem lub polukrować .
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz