niedziela, 26 czerwca 2016

Mało solne z czerwoną porzeczką

Składniki:

2 kg świeżych ogórków
1 główka czosnku
pęczek świeżego kopru
3-4 liście chrzanu
5-7 kiści czerwonej porzeczki

zalewa:
2 litry wody
2 czubate łyżki soli kamiennej nie jodowanej


Wykonanie:

Ogórki przekładamy do miski zalewamy zimną wodą, zostawiamy na 20 minut. W rondlu gotujemy wodę,  wsypujemy sól dokładnie mieszamy. Liście chrzanu, koper oraz kiście porzeczki przepłukujemy pod bieżącą wodą. Wyjmujemy ogórki z wody, poodcinamy końcówki ogórków z obu stron.Do dużego słoja układamy warstwami ogórki, liście chrzanu, koper, kiście czerwonej porzeczki oraz rozgniecione ząbki czosnku (nie obrane). Ogórki zalewamy gorącą zalewą, przykrywamy odstawiamy w ciepłe miejsce. Na drugi dzień są gotowe do spożycia.




Smacznego:)