sobota, 11 czerwca 2016

Rolada z kiełbasą Ireny

Elegancka rolada, sami spójrzcie!, prosta w wykonaniu, jest doskonałą alternatywą kanapkowych wędlin, świetnie urozmaici stół na każdym przyjęciu i na pewno skusi wyglądem do degustacji...

Składniki:

1 kg mięsa mielonego z łopatki
40 dag mięsa mielonego z kurczaka
2 jajka
2 bułki
3 łyżki szpinaku
2 cebule
3 ząbki czosnku
1 kiełbasa toruńska
1 łyżka oleju
sól i pieprz świeżo mielony

Wykonanie:

Bułki moczymy w letniej wodzie. Cebulę obieramy i trzemy  na tarce o grubych oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy. Do miski wkładamy mięso mielone z łopatki, dodajemy 3/4 odciśniętej bułki, 3/4 startej cebuli, czosnek, jajko przyprawiamy solą i pieprzem, dokładnie wszystko mieszamy. Do mięsa mielonego z kurczaka dodajemy pozostałą bułkę, cebulę jajko oraz szpinak. Mieszamy przyprawiamy do smaku. Mięso mielone rozkładamy w kształcie prostokąta grubości 1 cm, przykrywamy mięsem z kurczaka, Z kiełbasy zdejmujemy osłonkę, kładziemy na brzegu rolady. Całość delikatnie zwijamy w rulon i polewamy oliwą. Zawijamy roladę w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku około 1 godz w 180 C. Po upieczeniu roladę kroimy w plastry. Można podawać na ciepło i na zimno. 



Smacznego :)