sobota, 18 czerwca 2016

Rolada z ziemniaków ze szpinakiem

 Spójrzcie cóż to za efektowna rolada, co ciekawe z "kopytkowego ciasta", doskonała na przyjęcie bardziej uroczyste, ale i na niedzielny obiadek, zachwyci niewątpliwie gości i domowników, nie jest pracochłonna, wyśmienicie smakuje, zielony szpinak doskonale komponuje się z żółtym ciastem...

Składniki:

1 kg ugotowanych  ziemniaków
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 jajko

farsz:

400 dag szpinaku mrożonego (może być świeży )
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
sól i pieprz świeżo mielony
folia spożywcza do zawinięcia rolady


Wykonanie:

Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy szpinak, smażymy na wolnym ogniu. Gdy szpinak będzie odmrożony dodajemy pokrojony drobniutko czosnek przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do przestygnięcia.
Ziemniaki przekręcamy przez maszynkę do mięsa lub przeciskamy przez praskę, wykładamy na stolnicę, dodajemy mąkę, jajko, wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na foli spożywczej równo na grubość 1 cm zostawiając po 2 cm od brzegów foli. Na ciasto rozkładamy przestudzony szpinak. Delikatnie zwijamy roladę owijając folią, zawiązując po obu stronach brzegi foli.Tak przygotowaną roladę gotujemy w osolonej wodzie około 15 min, na wolnym ogniu. Ugotowaną roladę wykładamy na półmisek, rozwijamy z foli. Roladę kroimy w grubsze kawałki podajemy na gorąco lub na zimno do każdego rodzaju mięsa lub polewamy ulubionym sosem.




Smacznego :)