sobota, 25 czerwca 2016

Sałatka z fioletowych ziemniaków

Proponujemy kolorową sałatkę z udziałem kolorowych ziemniaków, dokładnie jak widać fioletowych. Są bardzo smaczne, nadają się do gotowania, nadają się szczególnie do sałatek, idealne do krojenia, są bardzo zdrowe, gdyż zawierają związki fenolowe o charakterze przeciwutleniaczy, zawierają antycyjany, a te wykazują właściwości prozdrowotne, gdyż zapobiegają rozwojowi chorób sercowo- naczyniowych, nowotworów. Jak się okazuje im więcej koloru w warzywie, tym jest zdrowsze. Ziemniaki wykazują tyle zalet, jedzmy je więc na zdrowie! Korzystajmy, że na rynku są w ofercie kolorowe ziemniaki,twórzmy z nich kompozycje w miseczkach, na talerzach jednym słowem - niech goszczą na naszych stołach!
Holstar Sp. z o.o. 73-131 Pęzino 85b, www.holstar.pl

Składniki:

4 fioletowe ziemniaki
3 marchewki
1 puszka fasoli białej
3 łodygi selera naciowego
garść rukoli

sos

4 łyżki oleju z prażonych orzechów włoskich
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka musztardy
sól i pieprz świeżo mielony

Wykonanie:

Ziemniaki i marchewkę gotujemy. Fasolę odcedzamy na sitku, seler kroimy w kostkę. Ugotowane i przestudzone warzywa obieramy ze skórki, kroimy w grubszą kostkę. Wszystkie składniki mieszamy, przyprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.  Podane składniki na sos łączymy  ze sobą, dodajemy sól i pieprz do smaku. Do szklanej miski wkładamy rukolę, dodajemy sałatkę, polewamy sosem, delikatnie mieszamy. Sałatkę można udekorować czarnym sezamem lub prażonym słonecznikiem.

-


Smacznego :)