sobota, 4 czerwca 2016

Schab z dzika Marioli

Apetyczny, chudy, doskonały do pieczywa na kanapki i na zimną przekąskę dla miłośników i smakoszy dziczyzny, polecamy!

Składniki:

1 kg schabu z dzika
przyprawy
3 ząbki czosnku
2 listki laurowe
4-5 ziaren jałowca
1 łyżka majeranku
4 łyżki oleju
sól i pieprz świeżo mielony

Wykonanie:

Schab myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym. Olej wlewamy do miseczki dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, pokruszone liście laurowe, utarte w moździerzu ziarna jałowca, majeranek, sól i pieprz świeżo mielony. Dokładnie wszystko mieszamy powstałym sosem, nacieramy dokładnie schab, odstawiamy do lodówki na 24 godz. Tak przygotowany schab zawijamy w folię aluminiową wkładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w 180 C około 2 godz. Po upieczeniu zostawiamy schab w naczyniu żaroodpornym do przestudzenia.

Smacznego :)