piątek, 8 lipca 2016

Chrupiący schabowy z kością

Schabowego smak zna każdy, ale z kostką schabowy, to znów inny smak, a tej inności smaku nadaje kostka schabowa, spróbujcie, a przekonacie się, że jest różnica w smaku...

Składniki:

4 kotlety schabowe z kością
2 jajka
2 łyżka mąki pszennej
3 łyżki bułki tartej
sól i pieprz świeżo mielony
smalec do smażenia

Wykonanie:

Kotlety opłukujemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym. Każdy kotlet owijamy w folię spożywczą, rozbijamy na desce za pomocą tłuczka, przyprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Na talerzu roztrzepujemy jajka. Kotlet obtaczamy w mące w jajku a następnie w bułce tartej. Smalec rozgrzewamy na patelni, smażymy kotlety na rumiano z obu stron. Podajemy z ziemniakami lub kaszą oraz dowolnie wybraną surówką.


Smacznego :)