niedziela, 10 lipca 2016

Roladki drobiowe z makaronem

Pierś drobiowa znów w roli głównej, niespodzianką jest wypełnienie roladki przyrządzonej z fileta. Im bardziej kolorowy makaron, tym atrakcyjniejsze w kolorze danie.
Stawiamy, jak widać na kolory, by kubki smakowe współgrały z walorami wizualnymi naszych potraw...
 Składniki:

2 duże filety drobiowe
100 g makaronu kolorowego rurki
1 ser mozzarella
kilka listków bazylii
sól i pieprz świeżo mielony
1 łyżeczka ostrej papryki 
2 łyżki mąki krupczatki
3 łyżki bułki tartej
1 jajko
olej do smażenia
pęczek kopru


Wykonanie:

Filety opłukujemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym, przekrawamy po długości dzieląc na cztery kotlety. Każdy kotlet rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy z obu stron solą, papryką i pieprzem świeżo mielonym, odstawiamy. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu studzimy. Ostudzony makaron kroimy w 1 cm kawałki, dodajemy pokrojoną w kosteczkę mozzarellę oraz bazylię, przyprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowany makaron rozkładamy na kotlecie drobiowym, zwijamy roladki, obtaczamy w mące następnie w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na złoty kolor, pod koniec smażenia przykrywamy roladki pokrywką. Usmażone roladki wykładamy na półmisek, posypujemy posiekanym drobniutko koperkiem. Podajemy na gorąco jako danie główne.





Smacznego :)