środa, 6 lipca 2016

Sernik na zimno na biszkopcie

Apetyczny, puszysty sernik, ale to taka najprostsza wersja sernika, bo tworzy go masa serowa w biszkopcie, ale świetna wersja leciutkiego ciasta, doskonały na wszelkie okazje, polecamy!

Składniki:

6 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

masa serowa

1/2 kg sera twarogowego (może być z wiaderka)
1 galaretka cytrynowa
400 g śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny 
4 łyżki masy krówkowej 

Wykonanie:

Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, nie przerywając ubijania dodajemy po jednym żółtku. Do ubitej masy wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C przez 25 min. Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki przegotowanej, gorącej wodzie, studzimy
Ser miksujemy robotem, wlewamy delikatnie zimną galaretkę (nie stężoną). Śmietanę ubijamy  z cukrem pudrem, dodajemy sok z cytryny. Do ubitej śmietany wlewamy powoli ser zmiksowany z galaretką, mieszamy wszystko razem przez chwilę. Przygotowaną masę serową wykładamy na dolną część przekrojonego ciasta, przykrywamy drugą połową.Dekorujemy masą krówkową. Odstawiamy ciasto w chłodne miejsce na kilka godzin.



Smacznego :)