sobota, 3 września 2016

Ciasto ze śliwą renklodą

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki krupczatki
1 kostka masła(może być margaryna palma)
4 jajka
3 łyżki śmietany 18%
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kg śliwek renklody
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
3 łyżki cukru pudru 

kruszonka

1 szklanka mąki
1/3 szklanki cukru
4 łyżki oleju
1 łyżeczka soku z cytryny

Wykonanie:

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do utartej masy dodajemy po jednym żółtku, dosypując wymieszane dwa rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia, na koniec ucierania dodajemy śmietanę. Śliwki myjemy wyjmujemy pestki. Każdą śliwkę kroimy na trzy części,  przekładamy do miski, posypujemy przyprawą do piernika, mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Śliwki poukładać na cieście, posypać kruszonką zrobioną z podanych składników. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku 180°C około 45 minut.  Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.