2 małe cukinie
1 duże jajko
3 łyżki mąki kukurydzianej
1 1/2 łyżeczki papryki mielonej wędzonej
sól, pieprz świeżo mielony
200 g fileta z indyka
1 ser mozzarella
olej do smażenia
2 pomidory,
kilka liści sałaty do dekoracji
Wykonanie:
Cukinie myjemy pod bieżącą wodą wycieramy ręcznikiem papierowym. Kroimy w 1 cm krążki, rozkładamy na tacy, przyprawiamy z obu stron papryką wędzoną, solą i pieprzem, odstawiamy na 10 minut. Umyty i osuszony filet z indyka kroimy w 2 cm kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem świeżo mielonym. Kostki mięsa smażymy na gorącym oleju przez kilka minut aż będą rumiane. Plastry cukinii obtaczamy w roztrzepanym jajku, następnie w mące kukurydzianej, smażymy z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Usmażone krążki cukinii układamy na talerzu wyłożonym liśćmi sałaty, na każdy krążek nakładamy plasterek sera mozzarelli oraz kawałek indyka, posypujemy szczyptą papryki wędzonej. Dekorujemy pokrojonym w ósemki pomidorem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz