sobota, 10 września 2016

Cukinia z kawałkiem indyka

Składniki:

2 małe cukinie
1 duże jajko
3 łyżki mąki kukurydzianej 
1 1/2 łyżeczki papryki mielonej wędzonej
sól, pieprz świeżo mielony
200 g fileta z indyka
1 ser mozzarella
olej do smażenia
2 pomidory,
kilka liści sałaty do dekoracji


Wykonanie:

Cukinie myjemy pod bieżącą wodą wycieramy ręcznikiem papierowym. Kroimy w 1 cm krążki, rozkładamy na tacy, przyprawiamy z obu stron papryką wędzoną, solą i pieprzem, odstawiamy na 10 minut. Umyty i osuszony filet z indyka kroimy w 2 cm kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem świeżo mielonym. Kostki mięsa smażymy  na gorącym oleju przez kilka minut aż będą rumiane. Plastry cukinii obtaczamy w roztrzepanym jajku, następnie w mące kukurydzianej, smażymy z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Usmażone krążki  cukinii układamy na talerzu wyłożonym liśćmi sałaty, na każdy krążek nakładamy plasterek sera mozzarelli oraz kawałek indyka, posypujemy szczyptą papryki wędzonej. Dekorujemy pokrojonym w ósemki pomidorem.  


Smacznego :)