2 golonki z indyka
5 ząbków czosnku
2 duże cebule
1/2 łyżeczki papryki ostrej
2 łyżki masła
2 łyżki oleju
2 łyżki mąki pszennej
3 ziarnka ziela angielskiego
2 listki laurowe
3 łyżki przecieru pomidorowego
sól i pieprz świeżo mielony
natka pietruszki do dekoracji
Wykonanie;
Golonkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Czosnek obieramy, kroimy drobniutko. Golonki nacieramy solą pieprzem, papryką oraz czosnkiem.Odstawiamy do lodówki na 1 godz. Patelnię rozgrzewamy dodajemy masło i oliwę, golonki obtaczamy w mące, obsmażamy z każdej strony, przekładamy do rondla zalewamy 2 szklankami wody, dodajemy listki laurowe, ziarnka ziela gotujemy na wolnym ogniu. Cebulę obieramy, kroimy w pół księżyce, dusimy na tłuszczu po podsmażanej golące, dodajemy do gotujących się golonek. Na koniec gotowania dodajemy przecier pomidorowy przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy na gorąco dekorując natką pietruszki.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz