czwartek, 29 września 2016

Kiszona kapusta w słoikach

Składniki:

15 kg kapusty z szatkowanej
250 g soli kamiennej nie jodowanej
2 kg marchwi
2 łyżki kminku
20-30 ziaren ziela angielskiego
10-15 liści laurowych


Wykonanie:

Do dużej miski wsypujemy warstwę kapusty, garść marchwi oczyszczonej i startej na tarce o grubych oczkach, posypujemy solą, dodajemy kilka ziaren ziela, kminku i kilka liści laurowych. Wszystko ubijamy rękoma lub drewnianym tłuczkiem. Po ubiciu pierwszej warstwy kapusty odlewamy nadmiar wody. Ponownie wsypujemy kapustę, marchew i pozostałe składniki.Wszystko razem dokładnie ubijamy. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników. Tak ubitą kapustę wkładamy do słoików. Ponownie delikatnie ubijając aby nadmiar wody przykrył górną warstwę kapusty. Na słoik nakładamy gumkę, przykrywamy szklanym dekielkiem, zaciskając sprężynką do słoików. Słoiki z kapustą ustawiamy na tacy, zostawiamy w ciepłym miejscu na trzy dni. W ten sposób nadmiar wody uszczelni słoik.(nie otwieramy słoików )

Wystawiamy słoiki w chłodne miejsce. Kapustę w słoikach można przechowywać do wiosny.      






Smacznego :)