środa, 14 września 2016

Papryka faszerowana kaszą orkiszową i wędzonym boczkiem

Składniki:

1 kg papryki żółtej
200 g kaszy orkiszowej
300 g boczku wędzonego ( parzony)
2 duże cebule
2 ząbki czosnku
100 g sera żółtego
1 jajko
pęczek pietruszki
1 litr bulionu
3 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki śmietany
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki pieprzy ziołowego 
sól i pieprz świeżo mielony

Wykonanie:

Paprykę myjemy, odcinamy górną część, wyjmujemy nasionka, lekko solimy w środku papryki. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie, odstawiamy do wystudzenia. Na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek. Gdy boczek będzie rumiany przekładamy do miski. Na tłuszczu wytopionym po boczku podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Do przestygniętego boczku dodajemy kaszę, podsmażoną cebulę z czosnkiem, roztrzepane jajko, posiekaną drobniutko natkę pietruszki oraz olej. Farsz przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym oraz pieprzem świeżo mielonym dokładnie mieszamy. Przygotowany farsz wkładamy do środka papryki, układamy jedną obok drugiej w naczyniu żaroodpornym zalewamy 3/4 litra bulionu. Paprykę zapiekamy w nagrzanym piekarniku 200° C około 35 minut. Pod koniec zapiekania delikatnie wlewamy pozostały bulion wymieszany z przecierem pomidorowym i śmietaną. Posypujemy każdą paprykę z tartym serem, przez kilka minut trzymamy w piekarniku aż ser się rozpuści.



Smacznego :)