sobota, 24 września 2016

Szybki przekładaniec



Składniki:

2 paczki herbatników Banitki
1 budyń śmietankowy
1 łyżkę mąki pszennej
2 łyżki cukru
1łyżkę mąki ziemniaczanej
1/2 litra mleka
1 kostka margaryny ''Palma''
1 puszka masy krówkowej
1 słoik dżemu z wiśni
1/2 litra śmietany kremówki
10 dag prażonych migdałów
1 paczka krakersów


Wykonanie:


W jednej szklance mleka rozprowadzamy budyń , cukier i dwa rodzaje mąki. Pozostałe mleko zagotować, do gotującego mleka wlewamy rozprowadzony budyń, gotujemy, odstawiamy do przestygnięcia. Przestudzony budyń miksujemy z margaryną na gładką masę. Spód dużej blaszki wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej herbatniki, przykrywamy kremem budyniowym. Na krem położyć kolejną warstwę herbatników. Herbatniki posmarować masą krówkową, ponownie rozkładamy herbatniki. Na herbatniki rozprowadzamy dżem wiśniowy, przykrywamy go warstwą krakersów. Śmietanę ubijamy na sztywno, wykładamy na wierzch przekładańca, posypujemy prażonymi migdałami. Przekładaniec wstawić do lodówki na około 2 godzin.






Smacznego :)