0,5 kg fileta z kurczaka lub indyka
1 por
3 ząbki czosnku
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki mąki pszennej
15 dag sera żółtego
3 jajka
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
po szczypcie tymianku, kurkumy
sól ,pieprz świeżo mielony
olej do smażenia
Wykonanie:
Por czyścimy, myjemy pod bieżącą wodą, kroimy w krążki. Czosnek przeciskamy przez praskę, podsmażamy na rozgrzanym oleju, dodajemy pokrojony por, doprawiamy solą i pieprzem, dusimy do miękkości. Odstawiamy do przestygnięcia. Filet opłukujemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w kostkę. Ser trzemy na tarce o dużych oczkach. W misce roztrzepujemy jajka dodajemy przyprawy, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Następnie dodajemy pokrojone mięso, por z czosnkiem i starty ser. Wszystkie składniki łączymy. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nakładamy porcje wyrobionej masy smażymy z obu stron na rumiano. Po ostygnięciu kroimy na trzy kawałki w każdy kąsek wbijamy wykałaczkę i układamy na półmisku.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz