sobota, 1 października 2016

Kręcone paluszki z ziołami Czesi

Składniki:

3 szklanki mąki pszennej
1 kostka margaryny palmy
2 łyżki cukru
1/2  łyżeczki soli
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
2 białka 
po 1/2 łyżeczki kminku ,tymianku
siemienia lnianego, sezamu  

Wykonanie:

Na stolnice przesiewamy mąkę dodajemy margarynę, cukier, sól, żółtka, tymianek, kminek oraz proszek do pieczenia. Zagniatamy ciasto, uformujemy cieniutkie wałeczki długości 30 cm składamy w pół przeplatając w okół siebie. Skręcone paluszki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym białkiem posypujemy siemieniem lnianym i sezamem. Pieczemy od 15 -20 min w nagrzanym piekarniku do 180°C.



Smacznego :)