3 szklanki mąki pszennej
1 kostka margaryny palmy
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 białka
po 1/2 łyżeczki kminku ,tymianku
siemienia lnianego, sezamu
Wykonanie:
Na stolnice przesiewamy mąkę dodajemy margarynę, cukier, sól, żółtka, tymianek, kminek oraz proszek do pieczenia. Zagniatamy ciasto, uformujemy cieniutkie wałeczki długości 30 cm składamy w pół przeplatając w okół siebie. Skręcone paluszki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym białkiem posypujemy siemieniem lnianym i sezamem. Pieczemy od 15 -20 min w nagrzanym piekarniku do 180°C.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz