3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
3 jajka
2 łyżki miodu
20 dag margaryny palmy
2 łyżeczki sody oczyszczonej
5 łyżek mleka
masa orzechowa
1/2 kostki margaryny palmy
1/2 szklanki cukru
30 dag orzechów włoskich(wyłuskanych)
2 łyżki miodu
krem
1/2 litra mleka
1/2 szklanki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka soku z cytryny
1 kostka margaryny palmy
polewa
1 czekolada deserowa
2 łyżki mleka
Wykonanie:
Jajka, margarynę,cukier oraz miód miksujemy na puszystą masę następnie powoli dosypujemy mąkę. Na koniec dodajemy sodę wymieszaną w mleku. Dokładnie wszystko miksujemy. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część ciasta przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 °C około 20 minut. W rondlu rozpuszczamy margarynę, cukier, miód, dodajemy połamane na ćwiartki orzechy podsmażyć na złoty kolor.Gorącą masę orzechową wylewamy na drugą część ciasta wyłożonego na blaszce. Ciasto pieczemy 25 minut.
Gotujemy 1 szklankę mleka z cukrem i sokiem z cytryny. W pozostałym mleku rozprowadzamy mąkę pszenną i ziemniaczaną. Ugotowany budyń studzimy łączymy z margaryną za pomocą miksera dodając na przemian trochę margaryny i trochę budyniu. Krem wykładamy na upieczone ciasto, przykrywamy drugim ciastem z orzechami. Polewamy ciasto rozpuszczoną czekoladą w gorącym mleku. Ciasto wystawiamy w chłodne miejsce.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz