5 jajek
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki tortowej
2 łyżki kakao
krem
1 budyń waniliowy
400 ml mleka
2 łyżki cukru
1 kostka margaryny " Palma "
20 dag batonów Prince Polo
10 dag mielonych orzechów włoskich
3 łyżki kremu czekoladowego (Nutella)
do nasączenia biszkoptu
150 ml mocnej kawy
50 ml rumu
polewa
100 g czekolady mlecznej
2 łyżki masła
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywną piane ,dodając cukier i żółtka. Mąkę mieszamy z kakaem, łączymy z ubitą masą. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto,
pieczemy w nagrzanym piekarniku 190°C około 30 - 35 minut. Upieczony biszkopt odstawiamy do przestygnięcia. Do rondelka wlewamy 1 szklankę mleka zagotować. W pozostałym mleku rozprowadzamy budyń z cukrem Ugotowany budyń wystudzić . Margarynę miksujemy, dodając po łyżce budyniu i kremu czekoladowego. Do zmiksowanej masy wsypujemy zmielone orzechy włoskie oraz pokrojone drobniutko batony. Delikatnie łączymy wszystkie składniki. Biszkopt przekrawamy na 2 blaty, nasączamy kawą wymieszaną z rumem. Na dolną część biszkoptu wykładamy masę przykrywamy drugą częścią. Czekoladę rozpuszczamy z masłem, polewamy wierzch ciasta, wstawiamy do lodówki.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz