sobota, 12 listopada 2016

Murzynek z serem

Składniki

1 kostka margaryny
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao
1 cukier wanilinowy
6 łyżek wody
4 jajka
1,5 szklanki maki
2 łyżeczki proszku do pieczenia


masa serowa

1/2 kg mielonego sera
1/3 kostki masła
1 budyń waniliowy
1 łyżeczka soku z cytryny
1 szklanka cukru pudru
2 jajka

polewa

1 czekolada mleczna
2 łyżki mleka


Wykonanie:

Margarynę,cukier, cukier wanilinowy, kakao oraz wodę zagotowujemy w rondlu odstawiamy do wystudzenia. Do wystudzonej masy dodajemy żółtka wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia. Łyżką drewnianą wyrabiamy dokładnie ciasto, na koniec dodajemy ubite białka. 
Mikserem ucieramy żółtka z cukrem pudrem. Nie przerywając miksowania dodajemy ser, budyń, sok z cytryny. Pod koniec miksowania dodajemy ubite białka delikatnie mieszając masę serową. Ciasto rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto układamy kupkami masę serową nie wygładzając. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 °C. Pieczemy około 1 godziny. Po upieczeniu dekorujemy ciasto rozpuszczoną czekoladą w mleku. Odstawiamy do przestygnięcia.



Smacznego :)