środa, 16 listopada 2016

Naleśnikowe szaszłyki

Składniki:

2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody mineralnej
2 -3 jaj
1 1/2 szklanki mąki tortowej
 szczypta  gałki muszkatołowej i soli do smaku
olej do smażenia

farsz

1 filet z kurczaka
1/2  opakowania  sera feta
10 brykiecików mrożonego szpinaku
1 cebula
3 łyżki oleju 
pieprz ziołowy i sól do smak
kilka patyczków do szaszłyków

Wykonanie:

Z podanych składników robimy ciasto naleśnikowe, smażymy  naleśniki odstawiamy do przestygnięcia.
Filet z kurczaka gotujemy w osolonej wodzie. Do miski wkładamy rozmrożony szpinak, dodajemy pokrojony w kostkę ugotowany, przestudzony filet z kurczaka, pokrojoną w kosteczkę i podsmażoną na oleju cebulę oraz pokrojony w kosteczkę ser feta, przyprawiamy solą i pieprzem ziołowym dokładnie łączymy ze sobą farsz. Smarujemy farszem naleśniki na 1/3 części zwijamy. Układamy jeden obok drugiego po 6 sztuk dość ciasno. Patyczki do szaszłyków wbijamy w ułożone naleśniki w odstępie 3 cm. Odcinamy końcówki naleśników z obu stron. Przecinamy nożem wzdłuż między patyczkami. Szaszłyki naleśnikowe podajemy z sosem czosnkowym lub keczupem. Można również podsmażyć na oleju podając na gorąco.