1/2 kg płatów śledzia
2 łyżki miodu
4 łyżki oleju
4 łyżki octu winnego
3 łyżki koncentratu pomidorowego 30%
3 duże cebule
3 ziarnka ziela angielskiego
2 listki laurowe
kilka ziaren gorczycy
1 łyżka suszonej żurawiny
Wykonanie:
Płaty śledzia wymoczyć w wodzie. Cebulę obieramy, kroimy w krążki, zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodajemy miód, ocet, listki laurowe, ziarnka ziela angielskiego, koncentrat pomidorowy mieszamy, dusić przez kilka minut. Zdejmujemy z ognia dodajemy ziarnka gorczycy i suszoną żurawinę. Odstawiamy do przestudzenia.Wymoczone płaty śledzia kroimy w kawałki, układamy w misce przekładając przestudzonym sosem. Dekorujemy świeżym koperkiem. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin .
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz