środa, 14 grudnia 2016

Czerwona kapusta gotowana na kompocie

Wspaniałe danie jako dodatek do dań mięsnych, zbyt rzadko ją przyrządzamy biorąc pod uwagę wartości odżywcze jakie posiada ta kapusta, podana na ciepło, ze słodko-kwaśnym posmakiem, wyczuwalne bakalie dodają niesamowitego smaczku, może stanowić jarskie, samodzielne danie; dostępność tego warzywa przez cały rok umożliwia przyrządzenie i podanie jej na każdą okoliczność polecamy!

Składniki:

1 główka czerwonej kapusty
karton soku jabłkowego proponuję używać domowych, ja użyłam kompotu ze śliwek węgierek drelowanych łącznie z owocami
1 cebula czerwona
1/4 kostki masła lub 2 łyżki masła klarowanego
3 łyżki mąki
kwasek cytrynowy u mnie ocet jabłkowy
bakalie: rodzynki, figi, morele, śliwka 
sól, pieprz, ziele ang. liść laurowy,goździk 

Wykonanie:

Kapustę szatkujemy, przekładamy do garnka (ja gotuję w szybkowarze) wlewamy sok, gotujemy do miękkości, wrzucamy przyprawy, goździk, ziele zmiażdżyć, doprawiamy octem by przełamać słodycz, doprawiamy solą i pieprzem, dorzucić posiadane bakalie. Cebulkę kroimy w półksiężyce, wrzucamy na spienione masło, zeszklić chwilę dosypujemy mąkę, zasmażamy krótko dodając do gotującej się kapusty, mieszamy wszystko dokładnie, przykrywamy, dusimy już tylko chwilę.



Smacznego :)