Składniki:
1 duża cukinia
3 szt papryki (może być różnokolorowa)
0,5 kg pieczarek
0,75 kg mięsa mielonego
2 cebule
koncentrat mały słoiczek
4 łyżki keczupu łagodnego (można pół na pół z ostrym jeśli lubi się ostrzej doprawione)
olej, sol, pieprz
Wykonanie:
Cukinię obrać, oczyścić z nasion, pokroić w kawałki, wrzucić do garnka, podlać szklanką wody, posolić, dusić pod przykryciem około pół godziny. Po tym czasie tłuczkiem do ziemniaków lub blenderem zmiksować na gładką masę.
Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulkę pokrojoną w półplasterki, dodać oczyszczone, pokrojone pieczarki, dołożyć oczyszczoną, pokrojoną w kostkę paprykę, dusić wszystko razem, by warzywa straciły surowość, przelać warzywa z sosem do cukinii.
Na tej samej patelni, na "sucho" smażymy mięso mielone, mieszając często, po usmażeniu wraz z sosem, który powstał na patelni przekładamy do cukinii. Wszystko mieszamy, dokładnie, dodajemy przyprawy i koncentrat i keczup, wszystko dusimy jeszcze około 1/2 godziny.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz