poniedziałek, 19 grudnia 2016

Makowczyki

 Dla miłośników makowców przedstawiamy pyszną wersję makowego smakołyku, którym można delektować się cały rok, dzięki dostępnej, gotowej masie makowej. Przez co znacznie ułatwiamy sobie pracę, a proszę nam wierzyć, że efekt jest przepyszny....  są mięciutkie, długo zachowują świeżość, ale niebezpieczne jest to, że bardzo szybko znikają ze stołu, przekonajcie się sami!

 Składniki:

1 kg mąki krupczatki
5 łyżek cukru
2 jajka
2 łyżki masła i 3 łyżki oleju
pół litra mleka
50 g drożdży
1 jajko zbełtane do smarowania 

nadzienie:

puszka gotowej masy makowej

Wykonanie:

Do miski wsypać mąkę, zrobić dołeczek, w kruszyć drożdże, posypać łyżeczką cukru, dolać pół szklanki letniego mleka i wymieszać w dołeczku z mąką wszystko, tak by rozczyn był konsystencji gęstej śmietany.
Odstawić do wyrośnięcia drożdży.
Kiedy rozczyn już podwoi swoją objętość, wbijamy jajka, mleko podgrzane z cukrem wlewamy i wszystko wyrabiamy, nie przejmować się , jeśli się będzie do rąk kleiło. Ciasto w miarę wyrabiania, lekko gęstnieje, dolać masło z olejem roztopione i ciepłe, może być nawet bardzo ciepłe. Po wlaniu tłuszczu ciasto jest już bardzo przyjemne w wyrabianiu, nie powinno się strasznie kleić, można podsypywać sobie mąką ściany miski i formować kulę ciasta  w misce. Jeśli taką kulę już nam się udało stworzyć, nie klei się do rąk, ścian miski, odstawiamy w ciepłe, nieprzewiewne miejsce do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto wyrośnie, podwoi swoją objętość, kroimy na cztery części, każdą część wałkujemy na podsypanej mąką, stolnicy na prostokąt niezbyt szeroki.
Na rozwałkowanym cieście smarujemy lekko podgrzaną masę makową, zwijamy w rulon, jak roladę i tniemy na plastry około 5 centymetrowej grubości. Tak postępujemy z każdym kawałkiem ciasta.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, układać na blaszce nasze makowe roladki, smarować rozmąconym jajkiem, wstawić do piekarnika na około 10 minut w temp. 200 st.





Smacznego :)