sobota, 17 grudnia 2016

Pierniczki glazurowane na święta

 Zapewniamy, pierniczki są pyszne, mięciutkie, pachnące świętami... po prostu - wyśmienite! Można je przechowywać nawet 2 tygodnie i na pewno nic nie stracą ze swoich walorów smakowych, zapewniamy!

Składniki:

1 szklanka cukru
1 jajko
2 łyżki kakao
1 łyżka przyprawy do pierników
2 szklanki mąki
1 mały kubek śmietany 18 %
pół łyżeczki sody
otarta skórka z pomarańczy

Lukier:

sok z połowy  cytryny
5-7 łyżek cukru pudru

Wykonanie:

Do miski wlać śmietanę, wsypać cukier, sodę oraz jajko, wsypać otartą, pomarańczową skórkę, połączyć składniki. Wsypać kakao, przyprawę do pierników oraz mąkę. Krótko wszystko zmiksować, ciasto okaże się na pewno klejące, ale zmoczyć dłonie w zimnej wodzie i formować kulki wielkości orzecha włoskiego, a można robić to łyżeczką maczaną w zimnej wodzie i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w piekarniku w temperaturze 180 st. około 15 minut.

Pierniczki polukrować wymieszanym cytrynowym sokiem z cukrem pudrem, konsystencji gęstej śmietany (gęstość regulować cukrem pudrem). Można zastosować kolorowe posypki dostępne w sklepach lub zastosować jeszcze, oprócz lukru,  polewę czekoladową, co też doda im uroku, wedle upodobań i gustu.


Smacznego :)