piątek, 23 grudnia 2016

Przekładaniec z masą grysikową

 Bardzo smaczne, czekoladowe ciasto, prosta w wykonaniu, ale smaczna masa, jak również puszysty biszkopt świetnie się komponują. Dobrze wygląda i smakuje doskonale, dobry pomysł na proste, eleganckie ciasto!

Składniki:

4 jaja
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
2 łyżki ciemnego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
garść orzechów włoskich, rozdrobnionych

Masa:

3 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
9 łyżek kaszy manny
2 łyżki kakao
1 kostka masła lub margaryny
cukier waniliowy
kostka masła

Wykonanie:

Białka ubić na sztywną pianę, dodawać cukier partiami, cały czas ubijając pianę. Po wyczerpaniu cukru dodawać żółtka, ma powstać super puszysty kogel-mogel. Pomieszać mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia i kakaem, dosypywać do masy jajecznej najlepiej przesiewając sitkiem. ale już mieszać delikatnie łopatką! tak by mąka z kakaem się delikatnie połączyła z masą jajeczną. Ciasto wylać na prostokątną blaszkę, wyścieloną papierem do pieczenia (dno wyłącznie) i piec w piekarniku od 30-40 minut.

Kaszę mannę i kakao, w miseczce wymieszać ze szklanką mleka, pozostałe mleko z masłem, z cukrami zagotować, wlać do gotującego się mleka rozrobioną w mleku kaszę mannę i gotować na wolnym ogniu, mieszając, dopóki nie zgęstnieje.
Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Na spód wyłożyć gorącą masę  grysikową, przykryć drugim blatem ciasta. Masy można zostawić, by posmarować cienko wierzch ciasta, a można już nie smarować, tylko na ciasto bezpośrednio wylać polewę czekoladową  z rozpuszczonej czekolady z mlekiem i posypać orzechami włoskimi.




Smacznego :)