Składniki:
1/2 kg mąki tortowej
1 szklanka mleka
1/2 kostki margaryny lub oleju
5 dag drożdży świeżych
3 jajka
1/2 szklanki cukru
szczypta soli
masa makowa
200g maku mielonego
1 szklanka mleka
1/2 szklanki cukru
2 łyżki miodu
1/4 kostki masła
100g rodzynek
1 łyżeczkę startej skórki z cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu
kruszonka
1 szklanka mąki tortowej
1/2 szklanki cukru
4 łyżki oleju
1 żółtko
lukier
1 białko
2 łyżki cukru pudru
1/2 łyżeczki soku z cytryny
Wykonanie:
W rondelku podgrzewamy mleko z cukrem, odlewamy połowę mleka do szklanki, dodajemy łyżkę mąki, drożdże, zarabiamy rozczyn. Odstawiamy do wyrośnięcia. Jajka miksujemy ze szczyptą soli na puszystą masę. Nie przerywając miksowania wlewamy cienkim strumieniem gorące mleko dodajemy wyrośnięty rozczyn, następnie wsypujemy mąkę, drewnianą łyżką wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania wlewamy rozpuszczoną margarynę. Dokładnie wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Mleko, cukier, miód, masło, cynamon, startą skórkę z cytryny, mieszamy z mielonym makiem oraz rodzynkami, podgrzewamy chwilę, odstawiamy do wystudzenia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, ciasto dzielimy na 3 części, pierwszą część rozprowadzamy na blaszce, można pomóc sobie małym wałeczkiem do ciasta, na ciasto kładziemy 1/3 części masy makowej, przykrywamy następną częścią ciasta, przekładając makiem i tak na przemian.Wierzch ciasta posypać kruszonką zrobioną z podanych składników. Pieczemy przekładany makowiec w nagrzanym piekarniku 180 C stopniach przez 50 minut. Białko ubić dodajemy cukier puder i sok z cytryny. Lukrem dekorujemy przestudzone ciasto.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz