sobota, 7 stycznia 2017

Babka majonezowa

Coś dla miłośników suchych ciast, a babki mają swoich smakoszy, ta babka oczarowuje pulchnością, mięciutka, jednym słowem przepyszna...

Składniki:

5 jaj
3/4 szklanki mąki pszennej
34 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sok i skórka otarta z 1 cytryny
4 czubate łyżki majonezu

Wykonanie:

Oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodawać porcjami cukier, cały czas ubijając. Dodawać po jednym żółtku wciąż miksując do połączenia się składników, dodawać majonez mieszając już rózgą lub łyżką, mąki wymieszane z proszkiem dosypywać stopniowo i delikatnie łączyć z masą, wlać sok z cytryny i wsypać skórkę, połączyć.
Foremkę babkową, najlepiej z kominem wysmarować masłem, nie posypywać bułką tartą!
Piec około 50 minut w temperaturze 180° C, po upieczeniu wyjąć, wystudzić w foremce, ostudzoną wyjąć i oprószyć cukrem pudrem, można polukrować, lub polać polewą czekoladową, jak kto lubi i preferuje.





Smacznego :)