środa, 18 stycznia 2017

Lekka zapiekanka

Bardzo prosta, atrakcyjna, szybka potrawa, bezmięsna, aczkolwiek sycąca ze względu na obecność makaronu, a miłośników makaronu zachęcamy, gdyż w połączeniu z pieczarkami stanowi wspaniały smakowo duet!

Składniki:

500 g świeżych pieczarek
250 g makaronu świderki
2 cebule
1 mała śmietana 18%
2 jajka
2 łyżki masła
100 g startego sera
po szczypcie tymianku, papryki ostrej  
sól i pieprz świeżo mielony

Wykonanie:

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Pieczarki myjemy, kroimy w plastry, podsmażamy na maśle. Podsmażone pieczarki przekładamy do miseczki. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, podsmażamy na tłuszczu po smażonych pieczarkach. Ugotowany makaron wymieszać z cebulą i pieczarkami, przełożyć do kokilek, zamiast kokilek można użyć naczynie żaroodporne. Śmietanę roztrzepać z jajkiem, przyprawić solą, tymiankiem, papryką, pieprzem świeżo mielonym. Zalewamy makaron sosem, posypujemy tartym, żółtym serem. Zapiekamy 20 minut w rozgrzanym piekarniku do 180 °C. Przed podaniem posypujemy świeżym tymiankiem lub natką pietruszki.


Smacznego:)