środa, 1 lutego 2017

Ciastka z marmoladą

Kruche, delikatne ciasteczka, do schrupania  przy kawie, bardzo efektowne - na pewno lepsze samodzielnie upiec niż kupowane w sklepie, gorąco polecamy!

Składniki:

1/2 kg mąki
1 kostka masła
1/2 kostki smalcu
1/2 szklanki cukru pudru
3 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki octu zwykłego
marmolada
1 jajo do smarowania
posypka (wiórki, cukier perlisty, orzechy mielone) można niczym nie posypywać

Wykonanie:

Mąkę posiekać z tłuszczem, żółtka połączyć z cukrem pudrem, dodać do mąki. Ocet wymieszać z proszkiem do pieczenia w miseczce i wlać do mąki, wszystko wymieszać i zrobić kruche ciasto, złączyć w jedną kulę.Rozwałkować cienko na stolnicy, podsypanej mąką, wałek też posypywać mąką. Ciastka wycinać foremką do babeczek (będą miały ładny kształt) i przekładać na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. W połowie ciastek wyciąć dziurkę np. kieliszkiem, to będą wierzchy ciasteczek więc posmarować rozbełtanym jajem i posypać np. kokosem, grubym cukrem.
Piec w piekarniku w 180 st. C na złoto, około 10 minut. Po wystudzeniu całe ciasteczka, które stanowią spody, smarować marmoladą i sklejać z ciasteczkami z dziurką.





Smacznego :)