środa, 15 lutego 2017

Gofry

Dla miłośników gofrów, jest na pewno wielu, a posiadają gofrownicę niezbędną by ten smakołyk przyrządzić proponujemy niezawodny przepis na ich wykonanie

Składniki:

2 szklanki mąki
2 szklanki mleka
2 jaja
6 łyżek oleju
1 łyżeczka proszku d/pieczenia
1 łyżka cukru
1 cukier waniliowy
szczypta soli

Wykonanie:

Żółtka oddzielić od białek. Miksować żółtka, mleko, mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, olej i sól na gładką masę. Ubić z białek pianę na sztywno i połączyć delikatnie z ciastem. Piec w dobrze nagrzanej gofrownicy, uprzednio przesmarowanej słoninką lub olejem, około 3 minut , podawać z bitą śmietaną i owocami, z dżemem, suche, oprószone cukrem pudrem, jak kto lubi.



Smacznego :)