6 płatów śledzi matias
5 ziemniaków
4 marchewki
1 duża cebula czerwona
1 puszka kukurydzy
1 puszka czerwonej fasoli
15 dag sera żółtego
sos
1 mały słoiczek majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 płaska łyżeczka pieprzu cytrynowego
sól do smaku
Wykonanie:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach razem z marchewką. Studzimy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Kukurydzę i fasolę odcedzamy z zalewy, przepłukujemy wodą, pozostawiamy do odcieknięcia. Filety śledziowe moczymy w zimnej wodzie około 2 godzin. Wymoczone śledzie kroimy w kawałki. Cebulę czerwoną obieramy, kroimy również w kostkę. Do szklanej miski wkładamy pokrojone ziemniaki, smarujemy przygotowanym sosem z podanych składników. W dalszej kolejności pokrojone śledzie posypujemy czerwoną cebulą smarujemy sosem. Następnie pokrojoną marchewkę smarujemy sosem na marchewkę czerwoną fasolę również smarujemy sosem, następnie kukurydzę i posmarować pozostałym sosem. Wierzch sałatki posypujemy z tarty żółty ser i dekorujemy.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz