środa, 22 marca 2017

Ciasteczka owsiano-bakaliowe

Oryginalne, ziarniste ciasteczka, z drobnymi płatkami, otrębami, sezamem, z bakaliami lub tylko z ziarnami, jak wolimy. bardzo proste, nie wymagające żadnych umiejętności, tylko chęci uczynią tę wspaniałą przekąskę do herbatki  czy kawy ....

Składniki:

50 dkg drobnych płatków owsianych, razem z otrębami pszennymi, żytnimi itp.
pół szklanki brązowego cukru
1 kostka masła lub margaryny
1-2 czubata łyżka jogurtu naturalnego, można użyć śmietany
3 jaja
1 łyżeczka proszku d|pieczenia
po 2 łyżki bakalii: rodzynek, wirek kokosowych, orzechów zmielonych, płatków migdałowych, warto dodać sezamu! Można też do połowy dodać 2 łyżki kakao. Wówczas ciasteczka będą dwukolorowe!

Wykonanie:

Wszystkie składniki wsypujemy do miski i łączymy. Blaszkę wyłożyć papierem, łyżeczką do herbaty formować kuleczki, spłaszczać i piec w takiej formie lub wykrawać foremką, tak jak na fotografii widać. Piec 10-15 minut, po ostudzeniu zrobić z rozpuszczonej czekolady "esy-floresy" po ciasteczkach.


Smacznego :)